Er ettervern for rusavhengige en nødvendighet?

av | jul 3, 2016 | Avhengighet, Behandling, Fagfolk, Pårørende, Posts, Traumer

Er ettervern for rusavhengige en nødvendighet?

Ettervern for rusavhengige og kampen mot avhengighet slutter ikke etter endt behandling. Hovedkampen begynner først etter en klient er utskrevet fra en hvilke som helst behandling og tar sine første skritt ut i samfunnet igjen.

Vi bruker å si det slik til våre klienter: Ingenting der ute i samfunnet er forandret seg…. vennene, familien din og dine arbeidskollegaer er akkurat de samme og utfordringene likeså. Så selv om du har forandret deg, så er det ute i samfunnet du skal ta i bruk de verktøyene du har fått i behandlingen.

Manglende ettervern for rusavhengige

Noen instutisjoner her til lands har ikke et ettervern for rusavhengige i det hele tatt og andre har det. Det har jo vært et stort fokus på ettervern den siste tiden. Uansett så er det en god tanke å ha ettervern for rusavhengige og pårørende etter behandling.

Hva er et godt ettervern?

Med enkle ord så er ettervern for rusavhengige en form av terapi som er tilpasset klientene slik at de kan opprettholde sin nye levemåte, samt det å lære ta i bruk nye mestring strategier for en rusfri levemåte. Viktigheten av et ettervern bør være et strukturert terapeutisk ettervern, familie ettervern og deltagelse i selvhjelpsgrupper. Best resultat får man om en kombinerer selvhjelpsgrupper og terapeutisk ettervern for rusavhengige etter endt behandling. Det finnes mange rapporter som styrker vårt syn på effekten av deltakelse i selvhjelpsgrupper kombinert med ettervern, men de fleste av helseforetakene og helsepersonell er ikke flink til å oppfordre rusavhengige til å delta i selvhjelpsgrupper, tross i de positive effektene det kan ha i en rusavhengig sitt liv. Målsetningene med et ettervern er alltid å bidra til å forhindre at en klient ikke faller tilbake til gamle vaner og tar tilbakefall, dette gjelder selvfølgelig familien også om de også deltar på ettervern grupper.

Bidra til en ny og rusfri livsstil

Et helhetlig og effektivt etterverns program vil kunne bidra til at familiemedlemmer og alkoholikeren eller den rusavhengige klarer å opprettholde en rusfri levemåte og minimere risiko for tilbakefall, samt å overvåke om klientene klarer å ta i bruk nye mestringsstragtegier som bidrar til ny levemåte og rusfrihet. Dette hjelper klientene til å holde seg på ”Skinnene” og ikke ”spore av”.

Forandring fryder av et fullstendig ettervernprogram

Forskjellen på et fullstendig ettervernprogram utgjør i livet til de rusavhengige eller alkoholikere er lett å observere på klientene og deres familiemedlemmer i ettervernet. Dette inkluderer ofte pedagogiske forelesninger, gruppesamtaler og konkrete arbeidsoppgaver å jobbe med til hvert ettervernsmøte. Ettervernledere er da enten psykologer eller rus og avhengighet spesialister som også gjerne utfordrer klientene sine til refleksjon og at klientene selv får feedback fra mulige løsninger for å kunne løse de utfordringer de står ovenfor. Ettervern er også en fin måte å observere adferdsendringer som kan bidra til tilbakefall eller utløse triggers.

Utfordringer med å tilpasse seg samfunnet igjen og viktigheten av et ettervern for rusavhengige

En stor utfordring mange rusavhengige har etter endt behandling er å tilpasse seg samfunnet igjen og det å leve et normalt rusfritt/edru liv. Et godt ettervern for rusavhengige bidrar til å gjøre denne veien enklere ved å hjelpe til med å integrere klienten i samfunnet igjen.

Et effektivt ettervern forsikrer også at klienten følger opp sin handlingsplan og at klienten forstår viktigheten av å følge handlingsplan sin for å oppnå personlige målsetninger for mestring og som bidrar til integrering i samfunnet og en rusfri livsstil for å oppnå dette.

Ettervern er utrolig viktig, og uten et godt integrert ettervern som fokuserer på en sunn helsebringende levemåte og innluderer familien inn i ettervernet, så kan en faktisk påskrive sitt eget tilbakefall. De fleste behandlingssteder som har et godt ettervern vil si at ettervernet har en avgjørende effekt på suksess historiene til klientene sine og vi kan virkelig bekrefte dette.

Vi i Sincero Helse vet hvor viktig det er med et godt strukturert ettervern og har noen av Nordens beste ettervernsledere som enten er psykologer eller avhengighet spesialister.

VI tilbyr også ettervern til deg som har vært i behandling andre steder

Vårt online ettervern tilbys også for klienter som blir utskrevet fra andre behandlingssteder enn fra oss og inkluderer gruppeterapi, familieterapi og individual samtaler med terapeuter. Vi vet at mange klienter bor forskjellige steder i landet noe som gjør ettervern lite tilgjengelig, derfor er vårt Online Video ettervern et alternativ for mange. Vi vil gjøre vårt beste for at du skal beholde din nye rusfri levemåte og kunne ha det godt i livet ditt og dette gjelder selvfølgelig også familien din.

I tillegg så kan vi tilby en fordypet ettervern variant som går på integrering i samfunnet igjen. Her vil du få terapeutisk veiledning, men også det at vi hjelper deg med å finne egnet bolig under kontrakt. Vi hjelper også til å finne egnet arbeidspraksis i samarbeid med Nav. For de klienter som har økonomiske utfordringer å løse, så kan vi også bistå med økonomisk rådgivning av en av våres profesjonelle samarbeidspartnere.

Mer fra vår Blogg

Trenger du umiddelbar hjelp?

Book en samtale med en av våre behandlere nå!

Vårt team er her for å hjelpe deg!

Hva våre referanser sier

Martin Røren

Jeg har gjennom en årrekke fått gleden av å ha en av behandlerne i Sincero Helse som personlig veileder, og for meg den livsendrende effekten og pågående følelsesmessige/mentale/åndelige transformasjon dette har resultert i, kan ikke beskrives med ord. Det har vært en ubeskrivelig reise, og mitt liv er fundamentalt bedre på alle måter i dag.… «Martin Røren»

Våre samarbeids partnere

PsychCon logo
SuperEgo logo